niedziela, 14 listopada 2010

Informacje Aniela

Wielkość jaja regulowana jest poprzez kilka czynników. Jest to cecha uwarunkowana genetycznie, fenotypowo zależna od stanu dojrzałości płciowej i wieku kur oraz wpływów zewnętrznych, jak skład dawki pokarmowej oraz dodatkowo niektóre leki. Najbardziej istotnym czynnikiem żywieniowym jest przy tym właściwa ilość białka i aminokwasów , a ponadto kwasu linolowego w diecie kur. Około 50% informacji jaja stanowi białko, toteż dostarczenie aminokwasów do jego syntezy decyduje o nieśności. Niedostateczna zawartość jednego bądź kilku aminokwasów w paszy nie powoduje odpowiadających temu konwersji w składzie aminokwa-sowym produkowanego białka, jednakże wywołuje zmiany ilościowe: przy niewielkim niedoborze kury po prostu syntetyzują go mniej, a przy drastycznym braku synteza białka, w praktyce biorąc, ustaje. Następstwem tego jest zmniejszenie wymiarów jaja albo zupełnie zaprzestanie nieśności.

Zobacz także: Informacje Aniela

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz