wtorek, 2 listopada 2010

Informacje Kalina

Tłuszcze należą do substancji bezazotowych. Składają się one z glicerolu i kwasów tłuszczowych; podstawowymi składnikami chemicznymi są węgiel (C), tlen (O) i wodór (H). W celu stwierdzenia zawartości tłuszczu w danej paszy poddajemy określoną ilość suchej substancji funkcjonowania eteru, wskutek czego następuje rozpuszczenie w nim tłuszczów. Po odparowaniu eteru pozostaje tłuszcz surowy. Tłuszcz tworzy ciepło w organizmie. Przy zadawaniu zbyt wielkiej ilości tłuszczu następuje jego odkładanie się w tkankach. Również węglowodany dostarczają organizmowi energii cieplnej; na bazie doświadczeń stwierdzono natomiast, że tłuszcze dostarczają 2,3 raza więcej ciepła niż identyczna ilość węglowodanów. Tłuszcze w żywieniu drobiu można tylko częściowo zastępować węglowodanami i białkami, gdyż kwasy tłuszczowe spełniają szczególne zadania w organizmie. Każda mieszanka paszowa powinna więc zawierać określone ilości tłuszczów.

Zobacz także: Informacje Kalina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz