wtorek, 16 listopada 2010

Informacje Kamila

Poplonami nazywamy zasiewy dające dodatkowe zbiory, poza plonami głównymi, a przeznaczone na zdobycie zielonej masy, siana, kiszonki lub na przyoranie jako zielony nawóz. Wprowadzenie do płodozmianu poplonów uintensywnia produkcję rolną. Plony wtóre wysiewane są po sprzęcie poplonu ozimego, a zbierane jesienią tego samego roku. W Polsce i ogólnie rzecz biorąc w krajach o ograniczonych możliwościach zwiększania powierzchni uprawnej, poplony nabierają coraz większego znaczenia wobec bez ustanku wzrastającego zapotrzebowania na przedmioty rolne. W zależności od zlokalizowania w zmianowaniu , a dodatkowo od terminu siewu i zbioru odznacza się następujące style poplonów:

— poplony ścierniskowe, wysiewane wczesnym latem po sprzęcie plonu głównego, zbierane lub zaorane jesienią tego samego roku;
— wsiewki poplonowe, wsiewane na jesieni albo wczesną wiosną w rośliny użytkowane jako plon priorytetowy; wegetacja ich częściowo przebiega jednocześnie z wegetacją plonu głównego; zbierane jesienią lub zaorane tak samo jak poplony ścierniskowe;
- poplony ozime, wysiewane jesienią po sprzęcie plonu głównego, sprzątane albo zaorane wiosną następnego roku.

Zobacz także: Informacje Kamila

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz