środa, 3 listopada 2010

Informacje Boguslawa

Do węglowodanów (cukrowców) zaliczamy bezazotowe substancje wyciągowe (jedno- i dwucukrowce, wielocukrowce: dekstryny, skrobie, glikogen) oraz dodatkowo błonnik (celulozę, ligninę, pentozany), które także nie zawierają azotu. W przeciwieństwie do pierwszej grupy wymienionych substancji, które drób chętnie przyjmuje i łatwo trawi, błonnik jest przeznaczony w niewielkim jedynie stopniu albo również ptaki w ogólności go nie wykorzystują. Błonnik bowiem jest bardzo odporny na działanie soków trawiennych, a ponadto przewód pokarmowy ptaków jest bardzo niedługi i papka pokarmowa przechodzi bardzo prędko. Nie prędzej dzięki bakteriom rozszczepiającym celulozę błonnik zostaje częściowo strawiony. Odbywa się to zasadniczo w obu jelitach ślepych, do których natomiast dostaje się tylko część zjedzonego pokarmu i tu pozostaje poprzez dłuższy okres czasu. Strawiony błonnik ma wartość bezazotowych substancji wyciągowych.

Zobacz także: Informacje Boguslawa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz